Thursday, August 31, 2006






Ecuador/Canoa.

Nyyd tervitused hoopis helgema tooniga ja rannast. Mured on unustatud ja naudime puhkust. Haigused on ka praktiliselt valja ravitud.


Uudiseid ja niisama markmeid kah:

* Enne oma vabatahtliku kogemust olime maletatavasti Bañoses (jah, seesama koht, kust dzunglireisi votsime) ning raakisin vulkaanist, mida sai iga ohtu vaatama minna, kuid mille me siiski vahele jatsime. Nyyd kuulsime, et seesama Tungurahua vulkaan, millest ma olen siin pikalt ja korduvalt kirjutanud, see purskas korralikult tapselt nadal peale seda kui olime sealt lahkunud. Purskas nii, et inimsed said surma ja nyydseks on koik ymberkaudsed kylad sealt evakueeritud Riobambasse. Meie giid metsas Carlos, elas ka 1999 aastal eelmise purske ajal 3 kuud Riobambas, sest siis evakueeriti ohuga KOIK inimesed tervelt alalt ara. Bañose sydalinn, kus meie olime, praegu veel ohus ei ole, aga magede nolvadele ehitatud kylad on kyll minema pyhitud laava poolt. Bañose sydalinna ainuke oht on korgelt alla langev tuhk ja mustus.
Tavaliselt on peale vulkaanipurset naha tulemas veel tuld ja laavat, tuhka ning tossu ning vaikseid jarelpurskeid, ent praegu on haudvaikus, seega teadlased arvavad, et tulemas on VEEL suurem purse ja praegu koik ootavad hing kinni, et mis seal tuleb ja mis saab. Uus purse ja vaga voimas peaks tulema siis 1-3 kuu jooksul. Eks nais. Aga arge muretsege, me oleme juba teiselpool Ecuadori ranniku aares ning meile mitte mingit ohtu ei ole. Eestikas.

* Muuseas, ajal kui olime tool seal Magic Roundabout´is, siis oli seal kylas yks inglise noormees, kes elas just aasta aega Eestis ja no lihtsalt nii tore oli jalle Eesti asjadest raakida ja inimesega, kes Eestit nii hasti teab. Uurisin siis ka, et mis talle koige rohkem meeldisid selle aasta jooksul. Et Eesti Nokia voi nii. Siis ta nimetas jargmisi asju: Vorumaa, seljanka (punkt venelastele), Genialistid ning tema absoluutne lemmik – KOHUKE. Et ei saa olla paremat asja kui kohuke. AGA, ta lemmik oli vanilje Karums (punkt latlastele). Kuigi jah, ma tunnen ka puudust piimatoodetest siin. Siin on saada ainult korgpastoriseeritud piim ( a la Milla), jogurt ja juust. Koik. Piim paljalt juua ei kolba, jogurtid on head, aga hirmus magusad ning juust.. ei kannata yldse kriitikat. See on selline pehme juust natuke nagu Mozzarella, aga see on Mozzarella monitamine kui ma neid vordleks.. Kova juustu kontseptsioon on siin jallegi taiesti vooras. Keegi ei ole sellest kuulnud, keegi seda ei tee ja ei vaja ka. Kohuke, kohupiim.. mmmm, igatsen neid hirmsasti taga. Keefir…

* Varem olen magede puudumise Eestis alati suureks miinuseks lugenud ja nimetanud, et jee 318 meetrit, et kyll oleks ikka ideaalne maa kui oleks yksainumaski magi noh. Aga jallegi, pean selle ymber hindama. Maed on tyytud. Nii tyytud. Siis kui pead vahemaid labima. Eile naiteks soitsime ca 150-200 km. Kokku lubati, et see votab 8 tundi. Siin on koik vahemaad tundides, mitte kilomeetrites, sest kilomeetrid ei ytle mitte midagi. Ja 1 tund bussiga on 1 USD. Tundub odav, et 8 tundi ja 8 dollarit, aga ei ole. Sest tapseltt 1/3 – pool sellest ajast seistakse paigal. Kuni bussijuhid pissivad tee aares, siis ostavad suitsu, siis juua, siis on soogipaus. Jan ii iga 2 tunni tagant.. Lisaks on igas suuremas linnas bussijaamas 15-30 min paus, et koik saaks maha ja peale ja et KOIK, kes bussijaamas midagi myyvad, ikka saaks oma kraamiga bussist labi kaidud. See on nii, buss peatub, siis tormavad sisse myyjad – vesi, limonaad, saiad, puuviljad, jaatised, kana, riis, paikseprillid, kellad, padjad. KOIKE saab osta. Eriti raige on see kui sooja toidu myyjad tulevad ja siis teevad karvi su nina all lahti (tavaliselt riis ja kana ja mingi kastmemogin) ja proovivad seda sulle myya.. Ja sa oled vasinud ja ei taha neid lihtsalt naha… Okei, reis jatkub, ikka ainult maed, korged maed, lugeda ei saa, sest syda laheb keerutamisest pahaks, magada ei saa, sest teed on nii kaanulised, et kukud pingilt maha ja yldse kaib pea vastu akent ja igale poole. No ei saa. Lihstalt piin. Ja eile soitsime kokku 12 tundi niimoodi. Ja see oli maksimum 200 km. Vanaema juurde Otepaale on sama palju ja rohkemgi, ent see on 3 tundi, mitte 12.

* Ounte isu on. Tavalise monusa mahlase ouna isu. Oun on siin koige kallim puuvili, sest siin seda ei kasvatata – liiga kuum kliima. Ounad imporditakse Tshiilist ja maksavad 1 tk 25USD senti ehk mingi 3 krooni. On sellised ilusti pakitud, laikivad ja eriti peened. Rikaste puuvili… Vordluseks, banaane saab 25 sendi eest umbes 2-3 kilo voi natuke rohkem. Oleneb kui palju kaubelda viitsid. Eile ostsime suure kobara (otse puu kyljest selline suur roheline kobar koos tyvega) ja see oli 75 senti ja 6 kg kindlasti. Panime selle oma hotellituppa valmima.
Kui me juba banaaniteemal oleme, siis raagin natuke sellest “rohelisest kullast”. Enne kui 70ndaltel oli avastati, oli banana ainuke rikkuse allikas ja rahategemise voimalus. Siin on banaanikasvandusi nii palju, et nii kaugele kui silm ulatab. Nt kui mood rannikut Peruu poole soita, siis yksvahe on neid jarjest 200km. See on meeletu toomaht. Oudne. Protsess on nii – yks taim kasvab taiskasvanuks 8 kuuga, siis ta on 4-5 meetri korgune ja ajab valja oie. Oie kylge tuleb suuuuuuur kobar banaane, kuni 10 kg umbes ma arvan. Proovin pildi ka siia saada tulevikus. Siis selle kobara ymber pannakse kaitseks kile (redeliga ronivad), et putukad ja roovlid ei sooks ja linnud ning yldse, et tal oleks seal hea soe kasvada. Siis kui vili ja kobar piisavalt suur, siis loigatakse ara ja eksporditakse nt Eestisse :) Vaga tahtis on see, et banaanitaim kannab vilja ainult 1 kord, peale seda loigatakse taim maha. Lohistatakse kuskile minema, et maa oleks puhas ja oodatakse kuni kasvab viljakypseks uus taim. Kujutate ette, milline toomaht see on? Ema, kui korge meie banaanitaim juba on? Et kui koju tulen, siis on banaanid kyljes? ;) Voi pean valja kolima, et taimele ruumi teha. Banaan on ju maailma yks kiiremini kasvavaid lehttaimi…

* Shokolaadi siin lihtsalt ei ole. Vaga tahaks, aga ei ole. Kakaod saaks ju maa tais istutada, kakao taim kasvab vaga hea meelega koos banaanidega, sest banaan pakub talle varju paikese eest ja kasvandused alati koos ongi. Ma ei tea, miks siin kakaoga ei tegeleta.. Ainult Nestle kallid vaiksed shokolaadobatoonid. Tahaks tavalist tahvlit. Magusanalg on. On ainult 1 sort – Golden Nuss, mis on tavaline shokolaad, aga see on ka Tshiilist imporditud… Naljakas. Yks Nestle sort on veel – Nestle Familiar, aga ma ei saa aru, kas see on toidu tegemiseks voi soomiseks. Kui ytled, et tahad soomiseks, siis myyja ytlebki et see on natuke soomiseks ja natuke kypsetamiseks… Et igaljuhul sa seda ostaks. Me ei ole veel ostnud…

* Carlos kysis metsas, et aga mis puuviljad teil on, ma tegin silmadega ringe, et ooo, meil on nii palju… Siis hakkasin nimetama, et oun, pirn, ploomid, kirsid ja appi, rohkem polegi, ylejaanud on koik marjad. Me oleme taielik marjamaa. Siin on naiteks ainult 2 marja – poldmari (see lilla, vaarika moodi – MORA) ja maasikas. Rohkem pole yhtegimarja nainud. Aga puuvilju on kymneid ja kymneid erinevaid. Juba banaanilisi on vahemalt 4-5 erinevat. Vaiksed magused (orita), suured tavalised, siis hasti suured ja kandilised, siis magedad, mis on kypsetamiseks jne jne. Nii, et meil ei ole mingeid puuvilju, olgem ausad :)

* Emale Mate tee kohta vastuseks – see on parit Argentiinast, aga levinud siin koikjal. Me ei ole joonud, sest mulle see eriti ei maitse. Kyll aga oleks pidanud proovima Bañoses Mate de Coca, mis on mate tee Coca taime lehtedest. Seesama taim, millest kokaiini tehakse. ;) Aga koka lehed on levinud erguti eriti Peruus ja Boliivias. See on legaalne ja koik neid narivad, et oleks rohkem energiat. See ei anna sulle kaifi ega midagi, aga teeb koik selgeks ja annab energiat, nt hea siis kui magede rahvastel palju syya ei ole, siis muudkui narivad neid. Narkomaanid :)

Paar pilti kah. Varvitud seinad annavad aimu lahenevatest valimistest, ma olen seda varem ka kirjutanud, et siis koik valimisreklaam on seinte peale varvitud ja lihtsakoeline, ei mingeid lubadusi ega sloganeid, vaid Cynthia – Presidente. Eraldi on siis igasugu linnakoosolekud, kus koik kandidaadid oma lubadusi karjuvad, kellel parem helisysteem ja ruupor on, selle lubadusi kuuldakse. Meil ju ka Las Palmases alumine naaber Stalin kandideerib piirkonnajuhi abiks ja kampaania algab sel nadalal ning aega on neil 45 paeva oma juttu ja lubadusi ajada. Siis on valimised.

Plaan ylejaanud ajaks siin: 3 nadalat paikest, randa, puhkamist ja siis 1 nadal Quito ymbruses atraktsioone – ekvaator ja Otavalo turg ja veel moned asjad. Siis koju tagasi! ;) Hakake kalendris paevi maha tombama ;)

Kuulmiseni varsti jalle, olge tublid ja saatke kirju! ;) Me lahme nyyd paevitama. See on raske too.

Kallid kah!

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

tere puhkajad!tore teie naeratavaid nägusi jälle näha !!kirjaniku töö endiselt tasemel ja nauditav.
ma arvan ,et te peate kas banaanile või endale uue üürika leidma või annate banaani lastekodusse ,ta on meeletu ...peaaegu minu pikkune juba.
Aga täna ju 1.sept. ja meie hulgast ju ka kaks tudengit alustavad oma kooliteed- Ene ja Sandra - tublid noored!ja õhus on tõeliselt sügise hõngu..
teile aga head puhkamist, E.

9:44 AM  
Blogger Hernes said...

Tsau, ma läksin kohe kalendsris päevi maha tõmbama ja suure õhinaga alustasin ja kogemata sain alles 1 oktoobri peal pidama, selle siis tõmban alles 1 oktoobril maha. oeh..tulge ruttu koju. ja nüüd ütlen nagu beibetüdrukud üksteisele scrapivad, et miss juuu, miss juu sõu matsh. ja banaan koli vajadusel töö juurde. siin tal veel natuke ruumi kasvada.

9:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

tere jälle , hea uudis vanaisa sai täna kipsist vabaks ja üritab käimist , ei olevatki väga lihtne ,tervitavad ja kallistavad teid! kiusaks ka teid natuke , söön siin praegu väga häid suislepa õunu... aga ma luban ,et kui koju jõuate siis on teie laual õunad, sokolaad ,külmikus keefir ja igasugu piimatooteid -eestikas
Ohoo, praegu ütles uudistes ,et jälle langetati bens.hinda/Neste langetas bensiini hinda 55 sendi võrra/Viimase kolme nädalaga on bensiini hind Neste tanklates langenud 1.65 krooni võrra- uskumatu
veel üks huvitav seik -Eesti poliitika sandistas Gaudeamuse/Ärajääv salm traditsioonilisest üliõpilashümnist algab sõnadega „Vivat et respublica, et qui illam regit!”, eesti keeles kõlab see: „Elagu vabariik ja kes teda valitseb”/valis Tallinna Ülikool sel aastal pikast laulutekstist sobivamad salmid!
kalli-kalli E.

2:15 PM  
Blogger Hernes said...

mmm...sõin just shokolaadi...ei, ma ei taha kiusata, aga kalevil tuleb uus shokolaad küpsise ja ploomitükkidega, nämm... poes veel ei ole, aga divikas käies sain kaasa.

4:37 PM  
Blogger Hernes said...

ja nüüd lähen bensiini ostma muidugi...aitäh selle kommentaari eest:)

4:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

tere teile , nii kui lubasin teile , et poliitikast ei kirjuta , polegi uudiseid - selline tühi-tähi a'la /Kutsadele kiibid külge!peale 1. augustit 2006 sündinud koerad, kelle omanikud elavad Tallinnas peavad olema kiibistatud /Sügiskuu lubab vananaistesuve-tore ju ,
Võsa saatis Mailis Repsile välivoodi/protestiks korralageduse vastu ühiselamutes - see ei õnnestunud tal üle anda aga - viin selle talle koju järgmine kord!” - nii kõva mees
pühapäeval tähistasime kooliaasta algust matka ja piknikuga Kõrvemaa matkarajal -väga super rada oli , kunagine vene sõjaväe polügoon , kus loodus on pommitamistest (õppused)tulenevalt muutunud selliseks eestimaiseks tundraks(nagu suvine lapimaa )ja seal ei lastagi praegu võsa kasvada peale - RMK - ekponeerib seda sellisena , kunagi viin teid sinna ja seal on veel väga vahva rabamatka laudteega rada !
Kirjutage ja joonistage ja kallistan teid ja kalender on riste täis , E.

4:43 PM  
Blogger Karupoeg Pohhui said...

Käisin eile shoppamas, kass oli ... ilge kass, meil on nüüd MTV Eesti ... puhas s**t. Diivan viidi ka kodust ära, mingi mees tuli täna hommikul kell 7:45 ja
ütles: "Mis passid, võta otsast kinni!"

Nüüd istun põrandal, aga tegelikult tellisime uue diivani, kuna ma jäin kogu aeg vana nahkdiivani külge kinni, kunagi ei osata omale enam nahk mööblit.

Aaaa, käisime siis shoppamas ülemistes. Plaan oli kohe kõht täis süüa, kuna ma olin nälga suremas (lõunal läksin Selverisse ja ladusin korvi täis, mutt lõi juba läbi ka ja siis avastasin, et mul on rahakott kontoris ... suurest vihast, mõtlesin, et karistan ennast loll olemise eest ja ei söö)

Ülemistes läksime pannusid sööma, aga kuna Anni ei olnud loll ja sõi lõuna ajal, siis läks otse salatilaua juurde, ladus taldriku mõõgukalt täis ja siis kohe selgus, et mind ei teenindata. Vaatasin siis kuidas kallis kõhu täis sõi ja läksime alla hiinakasse ja siis kallis vaatas kuidas mina kõhu täis sõin ja meil jäigi ainult 40m shoppamiseks. Mina ei saanud muffigi, Rokile ostsime ühe särgi ja anni sai 19 kroonise maika.

Palun sööge seal ex :)

Ülemistes

1:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Taname huvitavat teavet

8:56 PM  

Post a Comment

<< Home