Wednesday, August 16, 2006









Ecuador/Las Palmas 1.

Nonii, oleme nyyd onnelikult kohal oma tookohas, aga sellest tapsemalt natuke allpool. Panen veel tee pealt asjad kirja, et mis on siiani ytlemata jaanud.

* Kirjavigadega on siin ikka head lood, enamus ingliskeelseid asju on valesti kirjutatud voi kuidagi otse tolgitud. Nt Kara Ok Bar voi firmad mis pakuvad hibustega soitu (horseback riding) reklaamivad oma teenust - horses back rinding... ma isegi ei suuda seda ara tolkida... no pagan, vota sonaraamat ja vaata jargi, et ei peaks piinlikkust tundma...

* Tehnikamaailm ja ajastu on ikka imeline. Oma Hansapanga plastikust deebetkaardiga votan vaikeses Ecuadori kylas seinast raha valja. Siis pildid panen fotokast CD plaadi peale ja ostan internetist lennupileti. Uskumatu noh...

* Paanika ikka kohalikele meeldib. Eriti bussijaamades ja bussides. Konkurents on tihe ja siis bussijaamas on need agendid, kes koik silmapiirile ilmuvad inimesed proovivad oma bussile meelitada. Ise sealjuures tormates ja sihtkohtade nimesid karjudes. Siis nad proovivad sind ka bussi peale rebida, niimoodi, et kysivad, et kus sa lahed ja kui linn klapib, siis krahmavad su asjad, et ruttu ruttu, buss on ees, lahme kiiresti. Appiii / mul on juba pilet ja hoopis teise firma bussile. Okei, siis panid me asjad tagasi maha ja suures paanikas ja segaduses pistsid mingi raha ka veel pihku. 4 dollarit. Ma ei saanud yldse mitte midagi aru ja nii kiire ja tuiskamine ja eks ta arvas et meie raha, ja andis koik ilusti tagasi. Nii me siis jaime, loll nagu peas, peos 4 dollarit. See selleks. Las jaada. Laksime siis oma bussi, ja hoplaa, meie kohtade peal (kohad myyakse numbritega ikka nagu kord ja kohus) juba istuvad inimesed. No siis hakkasin hispaania keeles korda looma ja skandaali tegema, sest 4 tundi puupysti tais bussis ma seista ei viitsi voi siis ei soovi taishinda selle eest maksta. Asi jai nii, et mina sain ikkagi istuma sest ma olen daam, aga Rocky pidigi pysti seisma. Loomulikult nad myyvad topelt kohad tais kui neil pole arvutisysteeme ja enne pileti myymist nad vaid helistavad kuskile...hullumaja...

* Mul on yldse vahepeal vaga raske, sest minu personaalne ruum on suur, ca 1 m mu ymber, aga siin on koik nii kontaktsed ja koguaeg on nygimine ja trygimine ja vahe ruumi. Talluvad su peal ja yldse ei arvesta, et ma ei taha voorastega ihu ihu vastas olla bussis... Neil endal ei ole vist mugavuse vajadust ja nad ei tea, et ka teistel voiks olla..

* Kogil on mobiilid. Aga keegi ei raagi. Kallis on ju. Vahepeal telefon heliseb, aga siis katkeb *kogemata* ara... Kasutavad seda rohkem kellana ja monikord ka aadressiraamatuna. No on komoodia...

* Paljud, kellel pole tood, need kerjavad bussis - tulevad bussi, kaes suur pakk komme, jagavad need katte ja raagivad kova haalega oma raskest elust. Siis tahavad 25 senti ja selle eest void kommid ka omale jatta. No toesti toesti, selle asemel et tood otsida, raiskavad nad oma aega bussis jauramisega. Mees, mine pane taim mulda ja homme on sul aed vilju tais. Lollid ja laisad. Kerjamine on ju lihtne. Eriti seetottu, et samasugused udud annavadki raha. Targemad ja rikkamad ei anna, sest see on jabur. Ja kui on pikk bussisoit, siis nied tuleb ikka 4-5 tk tee jooksul peale. Vaga tyytav. Karjuvad seal, et oo mul ei ole tood, tahan kooli minna voi vennale maja ehitada... meie neile raha ei anna...

* Mis vaesusest siin saab raakida kui koigil on piisavalt raha, et end paksuks syya... koik koguaeg soovad ja praht bussiaknast valja. Plastik pudelid, paberid, koik noh. Kole.

Okei, peame hakkama tagasi koju minema. Praegu kondisime 13 km, et internetti tulla. Oleme vaga vaikeses kohas ja internet on vaga haruldane. Seega, sorry koigile, ma ei saa praegu ka emaile saata, sest aega napib ja keeruline on siia internetti saada. Kandeid proovin ikka panna 4-5 paeva tagant.
Tool oleme siis hostelis ja pere on Meg ja Ali, kes on inglise paar. Ise on sellised rastapatsidega karvikud, taiesti kohalikuks muutunud. Aga saame hasti labi ja koik on tore. Too on hetkel siuke sulase too, sest praegu hostelis kedagi kylas ei ole. Hommikul toidame loomad ja siis rassime ja ehitame paev otsa mingite asjadega. Taitsa monus on. Kui on kylalised, siis peame neid lobustama ja syya tegema jne. Tavaline hosteli too. Muidu on koht hasti ilus ja opima jallegi palju juurde selle kohaliku elu kohta. Suhtleme kohaliku kogukonnaga ja aitame neid. Naiteks homme on naabrinaise Raqueli juures MINGA - see on talgud, siin vaga levinud toovorm ja komme. Neil on austerservikute kasvandus ja seente istutamise minga homme ongi. Terve kyla tuleb kokku ja aitab ja parast saab syya selle eest. Keegi tool ei kai, koik saavad tulla keset paeva... Reedel on sama pere juures sea tapmine, mis on ka yritus koigile ja koik aitavad ja elavad kaasa. Me lahme ka. Nad eriti ei tea kuidas siga tapetakse, aga kuidagi nad ta surnuks saavad ja nii on seda aastasadu tehtud... Lehmi lahme ka lypsma ja yldse on siin voimalik igast lahedaid asju teha.

Jaame siia kolmeks nadalaks ehk 3 septembrini. Mitte rohkem. Tahaks ikka puhata ja mangida ja tsivilisatsiooni kah. Veel ei tea, mida teeme edasi, kas puhkame Ecuadoris voi lahme Kolmbiasse.Eks nais.

Sorry jah, et ei saa emaile kirjutada ja vaga tihti blogida, aga pidage need 2.5 nadalat veel vastu, siis jalle tihealt kontaktis. Kirjutage ise ikka, hea on lugeda kodust...

Krt ma toesti loodan, et see Amsterdami kaudu kojutulemine onnestub... ei viitsi minna Portugali, las siis pagas laheb.. Pagan kyll...

Soovime vanavanematele palju tervist ja teistele, et olge niisama tublid. Suuuuuured kallid kah teele.
NB, eelmise kande loom oli yks ahviline, leemur vist, ta oli ikka nii ilus ja selline nagu inimese nappudega rumal loomake. Age noh. Tanud kommenteerijatele kah. Kirjutage veel ja andke endast marku...

Tsauka praeguseks...

5 Comments:

Blogger Hernes said...

suva see pagas, las see reisib läbi lissaboni, näeb ka natuke maailma. ise ei pea ju lisaotsa tegema. aga...SEENED:)!?! räägid mulle seenekasvatusest, mulle, vanale mükoloogile:) anyway, siin langevad esimesed kollased lehed, täna nägin, süda läks pahaks selle peale ja pidin peaaegu punase tule alt läbi sõitma suurest ehmatusest. tööd on s'taks. kassin natuke. sind igatsen väga palju. su Peru kaart jõudis ka tööle kohale ja kõik tervitavad.

8:32 AM  
Blogger Karupoeg Pohhui said...

Oooo, meie saime ka Anniga kaardi kätte ... väga lahe, täname!

Hernes võiks rohkem teed vaadata, aga mis ma siin räägin oleksin ka ühe vanatädi alla ajanud peaaegu. Olin Gonsiori tänaval ummikus, aken all ... muss põhjas, miniseelikud ja muidu ilusad inimesed kõndisid kõnniteel, täitsa suvi ja siis märkasin kuidas värvilised lehed liuglesid bussipeatuse paviljoni katusele ... mu silmad läksid sama suureks kui sellel leemuril. Samas hakkasid autod liikuma, ma ka siis vaikselt gaasi, et ikka keegi vahele ei trügiks ... nagu meil siin kombeks ... kui on pool auto pikkust siis mahub! Jälgisin siis neid vahtralehti tänavale pudenemas ja ikka sõitsin edasi ... siis käis ilge pauk, mingi mutt lajatas mu kapotile tutaka, panin kohe automaatselt signaali .. selle peale keeras mutt täiesti ära ja hakkas autot materdama, õnneks oli ta kepil kummist ots ja ühtegi jälge ka ei jäänud, aga hull oli ta sellegipoolest. On siis vaja keset teed kahe auto vahelt vaja läbi trügida ... oh jahhhh.

Vihma ladistas ka üle pika aja ja nii värske õhk on õues. Mõnus jahe ... tegelikult on mul suva sellest suvest, tahks, et kodus on 28 kraadi asemel 20 ja värske õhk on ka hea.

Nele sa oleksid pidanud selle elektri šhoki masina kaasa ostma, bussis kui keegi nühib paned 220 ära ja ütled, et jumalik sekkumine, ära ole minu alas! Ja seda nendele tüütutele kerjustele ka, kogu aeg 220, närvi keegi käib jälle 220 ... küll aru saavad!

Meil käisid suured ülemused külas, noh Gallaheri kõige suurem boss ... nad on Eestiga väga rahul ja meie uue suitsu Silk Cuti'i launch on teistele riikidele benchmark ... tulemused on niivõrd head. Käisime siis olde's söömas ja rääkis meile kuidas ta oma töötajatele koolituse tegi ja kutsus apollo 13 meeskonna loengut pidama ... mhmmm raha eest saab ikka kõike!

Egas midagi siis, terv!

10:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

tere maainemese , no seda tahaks küll näha kuidas te lehma lüpsate , sina muidugi lapsena olid kõva käsi sellel alal aga ikkagi ...igatahes põnevad asjad ootavad teid ees !
mõned päevakajalisd uudised:
Rüütel pani aastaarvuga mööda/Matsi talu külalisteraamatusse kirjutades külaskäigu päevaks 9. august 2003- Eero Raun :see on inimlik eksimus / no jah !?
Põud paneb puud juba suvel kolletama/sellest see paanikat tekitav varajane lehesadu
valitsuse üleskutse ,et
autod täna ja homme oleks leinalintides /Tänavu juunis hukkus liiklusõnnetustes 19 ja juulis 25 inimest, augustikuu jooksul on surma saanud esialgsetel andmetel juba 9 inimest.- selline kurb statistika
Venemaa süüdistab põlengutes soome turiste/Leningradi oblasti pressiesindaja Valentin Sidorin süüdistab Venemaa metsapõlengutes hooletuid Soome turiste, kes viskavad oma suitsukonisid kuhu juhtub- keegi peab ju süüdi olema ?
matkake ikka see 13 km ,et saaksite meile kirjutada ,teiesugustele matkasellidele see ju käkitegu , onju .kalli-kalli , E.

1:54 PM  
Blogger Hernes said...

Riina, mulle on ka kasulik sinu kommentaare lugeda, sest endal ei ole aeg uudistega kursis hoida ja siit saab alati ülevaate:)

5:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tere teile, no mis meil uudist?eks ikka see trall presidendi ja valimiste ümber ja kui mäletate siis 20.aug. on eestis taasises.päev ja selleks puhuks oli kokkukutsutud Tv-sse auväärt seltskond -Arnold Rüütel, Andrus Ansip, Mart Laar ja Edgar Savisaar/teemaks-Kas me sellist Eestit tahtsimegi?
Ansip:Saime rohkemgi, kui oskasime oodata
Laar:sellele küsimusele peab vastama iga inimene ise
Savisaar:Kus meil siis see teistsugune Eesti olemas on?”(tema vastab ikka küsimusele küsimusega )
Rüütel:eesti rahvusvaheline seisund on varasemast parem (diplomaatiliselt?!)
Poliitikutele tüüpiliselt kiskus pidupäevasaade aga tavaliseks enda kiitmiseks ja vastaste laitmiseks.
Ajal, kui terve riik sahistab presidendi vaimu väsimisest, on Rüütli ilmumine otsesaatesse tõeline julgustükk/no sai hakkama
Valner teatab saate sissejuhatuseks: «Püüame esitada võimalikult lihtsaid küsimusi!» Ja viskab Rüütlile kelmika poolpilgu. Või tundus see ainult nii?
Aga muidu kõik endine ja soe suvi kestab ja merevesi kakumäel jälle ujumissoe , Muhv sai ka Peruust kaardi.
Kalli-kalli teile E.

10:08 AM  

Post a Comment

<< Home